Har du kommit till den punkt i din bakning där du är redo att ta det till nästa nivå? (Eller vilken nivå som helst?) Här är 10 tips som hjälper dig att förbättra dina bakkunskaper.

Följ receptet

Om du var tvungen att koka ner den här artikeln till ett enda tips, skulle det här vara det. Allt från att förvärma ugnen till om du ska smörja pannan eller inte finns redan i receptet. Ja, du behöver ofta smörja din panna. Men ibland borde man inte. Dito när det gäller att använda rumstempererat smör kontra kallt. Men hellre än att hålla all den kunskapen i huvudet, tillsammans med de olika undantagen från varje regel, och undantagen från undantagen, se bara till att följa receptet. Det är trots allt vad den är till för.

Mät dina ingredienser ordentligt

För att mäta dina ingredienser ordentligt betyder det att du väger dem. Detta syftar mest på mjölet, eftersom det är huvudingrediensen i bakning och en som är notoriskt svår att mäta ordentligt med hjälp av volymmått som dl-mått. Som en följd, leta efter recept som listar ingredienserna i gram istället för i volym. Visst, du kan göra omvandlingen, men chansen är stor att om ett recept skrivs på det sättet till att börja med, kommer det att fungera bättre.

Använd färska ingredienser

Högsta prioritet här går till kemiska jäsmedel som bakpulver och bakpulver, eftersom de förlorar mycket av sin effektivitet efter sex månader eller så, vilket innebär att dina bakverk inte kommer att stiga som de borde. Men kryddor som kanel, muskotnöt och kryddnejlika kommer också att förlora sin styrka, speciellt om du köper den färdigmalda sorten, så det är viktigt att använda färska ingredienser.

Förstå hur överblandning kan påverka gluten

Degar och smeten görs med mjöl och mjöl innehåller gluten som blir allt fastare och elastiskt ju mer man rör om, vispar, knådar osv. Med en pizzadeg kanske man vill ha det, men med pajdeg, inte så mycket.

Den goda nyheten är att ditt recept bör ge dig någon form av vägledning om hur mycket, hur länge, hur intensivt du ska blanda din deg, så följ receptet och förstå hur överblandning kan påverka gluten.

Undvik onödiga ändringar

Undvik onödiga ändringar är ett annat sätt att säga "följ receptet." Exempel: Lägg inte bara slumpmässigt till en kopp blåbär till ett vanligt bananbrödsrecept.

Därmed inte sagt att blåbärsbananbröd inte kommer att vara gott. Det kan vara det. Men med tanke på hur lätt det är att hitta ett recept på blåbärsbananbröd, är det bättre att använda det än att försöka vinga det på egen hand.

Kalibrera din ugn

Se till att kalibrera din ugn. Problemet här är att temperaturen i din ugn kanske inte är vad du ställt in den på. Om du ställer in din ugn på 175 , men den bara värmer upp till 160  eller kanske den når 190 , kommer ditt recept inte att bli rätt.

Använd en ljus panna

Var noga med att använda en ljus panna. Anledningen till detta är att mörka kastruller absorberar mer värme än ljusa, vilket faktiskt kan göra att bottnarna på dina kakor eller kakor bränns. Antagandet är att recept är skrivna och testade för ljusa pannor. Om mörkfärgade är allt du har kan du sänka temperaturen eller leka med tillagningstiden, men detta bryter mot regel #1, så det kan vara bättre att investera i några nya pannor.

Använd osaltat smör

Återigen, receptet kommer nästan säkert att specificera detta, så följ receptet. Men om det inte anger, använd osaltat smör. Det tillsatta saltet påverkar inte bara smaken, utan salt förändrar också hur glutenerna i mjölet utvecklas, vilket också kan påverka konsistensen på din deg.

Skrapa blandningsskålen

Recept påminner dig ofta om att göra detta, men när du blandar smeten i en stående mixer försöker du blanda ihop ingredienserna så noggrant som möjligt, och detta händer inte om betydande delar av blandningen, som smör, ägg, eller socker, sitter fast på skålens sidor. Lyckligtvis är det en enkel sak att stoppa mixern var 30:e sekund eller så och skrapa blandningsskålen - så länge du kommer ihåg att göra det.

Håll ugnen stängd

Håll definitivt ugnen stängd. Det är frestande att titta inuti för att se hur det går, men det är bara ingen bra idé. Om du bakar en kaka kan luftinströmningen, eller till och med vibrationerna från ugnsluckan, få den att falla. För att inte tala om att du släpper ut all värme, vilket uppenbarligen kommer att påverka utbakningen.

Vissa kockar rekommenderar att du roterar plåtar med kakor mitt i tillagningen, men fördelen du får är inte värd den förlorade värmen. Håll den stängd.

15 Jun 2023