En högtid jag älskar att baka till, det är alla hjärtans dag. Jag brukar baka både kakor och annat. Sen så klart en alla hjärtans dag tårta. Det är ju ett måste. Det gör jag oavsett om jag har en käresta eller inte. Ett bra recept på tårta för alla hjärtans dag ska ni få ta del av idag.

Ingredienser
Tårtbotten
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl Norrmejerier Mjölk
smör och ströbröd till formen
Vaniljkräm
2 dl Norrmejerier Vispgrädde
2 äggulor
1,5 msk potatismjöl
2 msk socker
½ vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
Fyllning och dekoration
3 dl Norrmejerier Vispgrädde
ca 2 dl hallon- eller jordgubbssylt
300 g marsipan eller mandelmassa
Röd karamellfärg

Gör så här
Tårtbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Använd en 2-liters tårtform, gärna hjärtformad, smörj och bröa den. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver, värm mjölken till kokpunkten och tillsätt växelvis med mjölblandningen till äggsmeten. Rör försiktigt så att allt blir väl blandat. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 min, känn med en torr sticka att tårtbotten är torr i mitten. Låt svalna.

Tårtbotten kan med fördel göras dagen innan man lägger ihop tårtan, den blir bara lättare att dela då.

Vaniljkräm

Gör vaniljkrämen genom att vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad rostfri gryta (får inte vara av aluminium, då blir krämen lätt gråaktig). Om du använder vaniljstång delar du den på längden, skrapar ur fröna och låter allt värmas med. Använder du vaniljsocker tillsätts det när krämen sedan kallnat. Värm försiktigt under vispning, akta så krämen inte kokar för då kan den skära sig. Vispa hela tiden tills den tjocknar, ta av från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Det går fortare om man sätter kastrullen i kallt vattenbad. Ta upp vaniljstången men se till att alla frön följer med vaniljkrämen. Om du använder vaniljsocker tillsätts detta när krämen svalnat.

Vaniljkrämen kan också göras någon dag i förväg om man vill, täck med plastfolie och förvara i kylskåp.

Dela tårtbotten i tre delar. Klicka ut sylt på botten och bred ut hälften av vaniljkrämen ovanpå. Lägg på en botten till, klicka ut mer sylt och fördela sedan resten av vaniljkrämen. Lägg på tredje botten och bred på vispgrädden, tunnare ute på kanterna och tjockare i mitten så blir tårtan lite fylligare. Ingen grädde på kanterna. Färga marsipanen med karamellfärg och kavla ut den mellan två smörpapper till en stor rund kaka, ta bort ena smörpappret. Lägg med hjälp av det andra papperet marsipanlocket över tårtan och kanterna, tryck till runt tårtan och pusta av med en kniv. Dekorera med smält choklad, marsipanrosor eller annat. 

13 Feb 2019